За Жени Здраве СМРАДЛИКАТА ИЗЧИСТВА И СТЯГА КОЖАТА

СМРАДЛИКАТА ИЗЧИСТВА И СТЯГА КОЖАТА

Здраве - Здраве

Смрадликата е добре известно лечебно растение. За козметични цели се използват листата. Тя има противовъзпалително, антисептично и кръвоспиращо действие.  Приложенията на тази билка са много, ни преди всичко в козметиката се използва за лечение на; гнойни кожни обриви, рани, циреи, при потене на краката, окапване на косата, кървящи и подути и гнойни венци.

Употребява се и за бани при екземи, хемороиди, за промивки при бяло течение, за налагане на лапи при гнойни рани и циреи, за компреси при младежки пъпки.
В смес със сол и нешадър се използва за гаргара при гърлобол и жабурене за заякване на венците.
При чувствителна кожа смрадликата може да се прилага често, тъй като увеличава защитните функции на кожата и премахва усещанията за опъване, затопляне, както и зачервяване на кожата на лицето. Лесно можете да изготвите маска в домашни условия, като измиете малко количество листа, намачкате ги и към тях прибавите мед, най-добре липов. Разбърква се и се нанася върху кожата. Престоява 15-20 минути, отмива се с хладка вода и лицето се хидратира с подходящ крем.
При мазна кожа можете да приготвите следната рецепта: Заливат се 20 г. смрадлика и 20 г. мащерка с 500 мл. вряла вода. Постояват 10-15 минути и се прецежда през марля. След като изстине, с тази отвара се почиства лицето. Ефектът се състои в свиване на порите, затова процедурата е подходяща след парна баня с лайка и щипка сода или след ексфолиращи масажи и почистване.
При пигментни петна можете да направите следната процедура: Към 1 с.л. копър и 1 ч.л. зехтин се прибавя овесено брашно и няколко ситно смлени листа смрадлика. Разбърква се, докато се получи хомогенна каша. Маската се налага на лицето и се отстранява с хладка вода след 20 минути.
Етеричното масло от смрадлика също може да се прилага, като основните му своиства са дезинфекциозни, антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни. Прилагайки го във вана, то много добре отпуска и загрява - 4-5 капки се капват в кана с прясно мляко и съдържанието се излива във вана при температура 28-35 градуса стои се 10-ина минути. При потящи се крака може да направите баня с 3 капки смрадлика и 4 капки лавандула.
Смрадликата може да се прилага при лечение на акне. Предлагаме ви няколко домашни рецепти:
1. Правят се компреси с отвара от смрадлика - 50 г. смрадлика врят 20 минути в 2 л. вода.
2. 1 с.л. смлени листа от смрадлика се смесват с 1 с.л. листа от орехи, добавят се 1 с.л. корени репей. 1 с.л. стръкове агримония и 1 с.л. трицветна детелина. Всички билки се варят в 500 мл. вода 5 минути. Кисне 1 час и се прецежда. С получената отвара пъпките се мажат 3-5 пъти дневно.
3. Към 1/2 чаша настъргани картофи се прибавят 1 ч.л. мед и 30 мл. отвара от смрадлика. Получената каша се разстила върху марля/1 см. слой/ и се поставя на засегнатото място за 3 часа. След това се измива с топла вода.
4. Смесват се 2 с.л. овесено брашно, 30 мл. отвара от смрадлика, 1 с.л. мед и 1 яйчен жълтък. Сместа се съхранява в хладилник и вечер се мажат проблемните места. След като изсъхне, се измива с топла вода.
В студено време е важно да прилагате козметични средства, съдържащи смрадлика. При суха кожа вечер за освежаване на лицето могат да се използват сметана, кисело мляко или растително масло, смесени с малко количество отвара от смрадлика.

 

Още по темата